Főoldal Hírek rólunk
Az emlékhely
Tartalomjegyzék
Az emlékhely
Mágori Sokadalom A Múzeumok Éjszakáján
Rádióamatőrök a mágori dombon
Új
Comenius díjátadó
Hagyományőrző Húsvét
Állatkihajtás
Népi Írók Napja
Minden oldal

Antennák a dombtetőn

1992 augusztusában még nem gondoltuk mi vésztői Rádióamatőrök, hogy lassan 25 éve itt leszünk a Vésztő- Mágor Történelmi Emlékhelyen évről évre megrendezett Sárréti pikniken, sőt a rendezvény sorozat részévé válunk.

Az elmúlt 24 évben az augusztus 20-ára eső héten Rádióklubunk mindig kitelepül a mágori dombra, klubsátrat és antennákat telepítünk és egy hétig rádiózunk. Ezen az augusztusi egy héten kinn tartózkodásunk alatt sok múzeum látogató hozzánk is felsétál és érdeklődve kérdezi mit csinálunk. Volt aki az antennáinkra tekintve azt hitte ezek valami hatalmas kincskereső berendezések.

De kik is vagyunk mi és mit csinálunk itt?

Rádiózás alatt a rádióamatőr tevékenységet értjük ami igen széleskörű rádió-elektronikai, technikai sport . Klasszikusan képzeljük el, hogy egy éjjelen a kisváros sötét utcáján csak  egy ház kis ablakából szűrődik ki némi fény ahol fejhallgatóval a fején egy rádióamatőr épp a föld távoli kontinenséről érkező halk Morse jeleket írja naplójának soraiba. Házilag épített rádiójának nagy bakelit gombjait finoman tekerve ráhangolja készülékét a háztető fölött jó magasan kifeszített  több méter hosszú huzalantennájára miközben hallja az éterből érkező érdekesebbnél érdekesebb jeleket. Egyébként érdekes, hogy Vésztőn már az 1920-as években is voltak rádióamatőrök csak akkoriban  még nem volt szervezett keretek közé fogva ez a tevékenység, ez volt az igazi hőskora a rádiózásnak. Felgyorsult és technikával elárasztott világunkban ezt sokan már fel sem tudják fogni, hogy mi értelme van a rádióamatőr tevékenységnek mikor okos telefonnal és internettel bármikor bárhova lehet beszélgetni 40méteres antennák nélkül is. A mi tevékenységünk egy összetett de nagyon érdekes technikai sport amit egyszerűen hobbiként is lehet folytatni. Visszatérve a kezdetekhez,  az 50-es években mint Honvédelmi távírász utánpótlás a Honvédelmi szövetség irányítása alatt Vésztőn is megalakult a Rádióklub . Klubunk  a HA8KWO hívójellel 2014-ben jubilált alapításának a 60-adik évfordulójával. Erre a különleges alkalomra egy jubileumi hívójelet is kérelmeztünk az NMHH-tól a HA60KWO -t, mellyel 2014. évben munkálkodtunk az éterben. Létre is jött sok száz összeköttetés világszerte melyekről vétel igazoló úgynevezett QSL lapot is küldtünk egymásnak. Ezek láthatóak a képeken.

A fenti képen a Rádióklubunk 60 éves évfordulójának QSL lapja látható


Ezt a QSL lapot Szerbiából kaptuk YT1XC hívójelű  Milántól

A rendszerváltás után az M. H. Sz. megszűnésével szervezett irányítás és támogatás híján az ország legtöbb rádióklubja megszűnt. A mi klubunk többszörösen is szerencsésnek mondható eleve, hogy megmaradt. Ez köszönhető főképpen a klubtagok lelkes úgymond vérbeli rádióamatőr beállítottságának de legalább ennyire annak, hogy a városunk vezetősége biztosított  helyiséget, áramellátást tevékenységünkhöz és emellett működésünkhöz anyagi támogatásban is részesítenek bennünket.

A mágori egyhetes kitelepülésünk  szinte mérföldkő lett a működésünkben, ilyenkor a kellemes kikapcsolódás mellett közösen meg tudjuk beszélni az éves eseményeket valamint  tervezni a következő évre céljainkat programjainkat és a jó kis bográcsozás közepette akár klubgyűlést, vezetőség választást is tarthatunk mikor aktuális.

Mivel e terület a Körös-Maros Nemzeti Park területére esik így aktívan részt tudunk venni a néhány éve kezdeményezett Világ természeti értékeinek megőrzésére felhívó Rádióamatőr mozgalomban a World Flora Fauna röviden WFF aktivitásban, mely napjainkban kiemelkedően népszerű.

Mivel rendkívül érdekes és kellemes kikapcsolódást nyújt a Vésztő- Mágor Történelmi Emlékhely, így csak javasolni tudom, hogy a kedves olvasó is látogasson el ide!

Most, hogy pár sorban bepillantást nyert a kedves olvasó a mi különleges Rádióamatőr műfajunkba had köszönjek el rádiós kódokkal!

Tnx fer nice QSO gb vy 73 DX !  de  HA8KWO   sk

Írta: Turbucz Gábor  HA8LKM

 


 


 

MÁGORI SOKADALOM A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJÁN


2016. június 25-én került megrendezésre történelmi emlékhelyünkön a 2. Mágori Sokadalom. A Múzeumok éjszakájához kapcsolódó program a hagyományőrzés jegyében telt. Kézművesek, vásározók, íjászok, madárász, fegyver bemutató és interaktív kemencés süteménykészítés várta az érdeklődőket.Legfiatalabb látogatóink a délután folyamán vidám gyermekműsorral, Pepemanó bőröndmeséivel pihenhették ki a körhintázás és a népi gyermekjátékok „fáradalmait”. A szórakoztató meséket népzene követte. Sokadalmi színpadunkon helyi és környező települések népzenei csoportjai, szólistái léptek föl. Az este vendégei a Békési Belencéres Néptánc Együttes és a Suttyomba Zenekar voltak.

A zenés blokkok között kazári táncokat, nagyecsedi magyar verbunkot, szászcsávási cigány táncokat, dévaványai és szeghalmi magyar táncokat láthattak az érdeklődők. A rendezvényt a Belencéres Táncegyüttes vezetője, Mahovics Tamás által vezényelt vidám hangulatú táncház zárta.

 

Nagy András Balázs
vezető-helyettes  

 

 

Rádió amatőrök a mágori dombon

A vésztői rádióamatőrök minden évben egy hetet töltenek Vésztő-Mágoron. Az első ilyen alkalom még 1992-ben volt a Sárréti Piknik elnevezésű kétnapos rendezvény keretein belül. A program megszűnt, de a rádiósok az óta is rendszeresen kitelepülnek a mágori dombra. Erre az alkalomra a Hírközlési Hatóságtól egy különleges hívójelet kapnak (hg8sds.).

Az idei évben augusztus 20-án délutánra már teljesen befejezték a tábor építését, 21-re már az összes antenna állt. A világ szinte minden pontjára tudnak jeleket küldeni és fogadni is tudják a visszaérkezőket.

A Vésztő-Mágorra való kitelepülésük megemlékezésére hoztak létre egy úgynevezett „Sárrét diplomát”, amelyet az 1993. január 1. után létesített RH, valamint a 2003. január 1. után létesített URH összekötetések vagy megfigyelések alapján, azok az amatőrök kapnak meg akik kapcsolatot létesítenek a mágori különleges állomással valamint még 5 másikkal (ezzel egyidejűleg pontokat gyűjtenek). A Vésztő-Mágorra való kitelepüléssel propagálják a sárrét természeti értékeit és az emlékhely turisztikai és történelmi jelentőségét.

 


 

Új „lakók” Mágoron

A Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely a Körös- Maros Nemzeti Park része. A közel 14 hektáros természetvédelmi területen több veszélyeztetett faj is megtalálható.

Az idén is számos madárfaj rakott fészket. Különleges helyek is akadtak a leleményesebb madarak számára. Az egyik ilyen hely, mely mindenkinek felkeltette az érdeklődését, az a virágcserép volt, melyben öt fióka látta meg a napvilágot. Napról napra nyomon követhettük a fejlődésüket, egészen addig, míg el nem hagyták a biztonságot nyújtó „otthont”.

Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely


 

Comenius díjátadó

Május 9-én a vésztői Bartók Béla Nevelési Központ Szabó Pál Általános Iskolájának szervezésében Comenius nyílt napot tartottak. A rendezvény zárásaként az ország ismereti verseny résztvevői kerékpártúrán vettek részt, melynek célállomása a Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely volt.

A Comenius program a közoktatás programja. Négy alapvető célja van: az oktatás minőségének javítása, az európai tartalmak bevezetése az oktatásba, az idegennyelv-oktatás helyzetének erősítése és az interkulturális kompetenciák javítása. A Comenius 1 alprogram az Európai Unió Socrates oktatási együttműködési programjának része. Célja többek között a mobilitás és az együttműködés támogatása, valamint az európai dimenzió erősítése az oktatásban. A programoknak a Sinka István Művélődési Központ adott otthont. Az ország ismereti verseny résztvevői a környék iskoláiból érkeztek. A nyílt nap zárásaként kerékpártúrán vehettek részt a versenyzők, melynek célállomása a Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely volt. Az angol-német csapatverseny díjátadóját a két múzeum előtt tartották, ahol az Oxford Kiadó regionális képviselője, Mészáros István adta át a díjakat.


 


 

Hagyományőrző Húsvét Vésztő- Mágoron

Hagyományőrző húsvéti programokkal vártuk április 25-én hétfőn minden érdeklődőt. Délelőtt fél tizenegytől a Csökmői Fonó Hagyományőrző Népdalkör népzenével és a rég múltat felidéző locsolkodással szórakoztatta a Mágorra érkezőket.

A nap folyamán kemencében sült finomságokat (kürtöskalács, kenyérlángos) kóstolhattak vendégeink.

Délután tojásfestő bemutatón mindenki kipróbálhatta, hogyan festették a tojást hajdanán a locsolókat váró lányok, asszonyok.

A szalmafonás technikájával is megismerkedhettek az ügyesebb, érdeklődőbb látogatók. A tojáskereső verseny megmozgatta a kicsiket és nagyokat.

Köszönjük a Csökmői Fonó Hagyományőrző Népdalkör és a „Csingrádi Csapat” közreműködését, a Ladányi Cukrászda felajánlását és a Vésztői Sütő Kft. támogatását! 

Állatkihajtás

Szent György napja a népi hagyomány szerint az állatok legelőre kihajtásának időpontja. Vésztő-Mágoron is hűen követjük a hagyományokat. Az idei évben is április 24-én hajtották ki a juhászok az őshonos állatokat a legelőre.

A néphagyomány az igazi tavasz kezdetét Szent György napjától, azaz április 24-től számítja. Ehhez a naphoz több népszokás és hiedelem is kapcsolódik, amelyek közül az egyik legismertebb az állatok kihajtása. Az emberek az első kihajtásnak mindig nagy jelentőséget tulajdonítottak. A termékenységvarázsló szokások szerint egyes helyeken a marhákat láncon, ekevason, tojáson, valamint a gazdasszony kötényén keresztül hajtották át, máshol karácsonyi morzsával füstölték meg őket a rontó szellemek ellen.

Mágoron is hagyomány, hogy az őshonos állatokat miután megnyírták, kihajtják, és egészen Mihály napig, azaz szeptember 29-ig hagyják legelni a Mágori dombok legelőin.


Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely


 


 

Népi Írók Napja

A Sinka István Művelődési Központ és Városi Könyvtár szervezésében március 21-én megrendezett Népi Írók Napja című programsorozat egyik helyszíne a Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely Népi Írók Szoborparkja volt.

Az eseményen Csősz Ferenc, a művelődési központ igazgatója köszöntötte a megemlékezőket, majd a Péter András Gimnázium diákjai megkoszorúzták Sinka István szobrát.

Ezt követően a Bartók Béla Nevelési Központ Szabó Pál Általános Iskolájának tanulói rótták le tiszteletüket a szoborparkban helyett kapott, nehéz sorban élő emberek felemelkedéséért küzdő írók, költők előtt.

rádió | természet