Főoldal Hírek rólunk
Az emlékhely
Tartalomjegyzék
Az emlékhely
Mágori Sokadalom A Múzeumok Éjszakáján
Rádióamatőrök a mágori dombon
Új
Comenius díjátadó
Hagyományőrző Húsvét
Állatkihajtás
Népi Írók Napja
Minden oldal

Antennák a dombtetőn

1992 augusztusában még nem gondoltuk mi vésztői Rádióamatőrök, hogy lassan 25 éve itt leszünk a Vésztő- Mágor Történelmi Emlékhelyen évről évre megrendezett Sárréti pikniken, sőt a rendezvény sorozat részévé válunk.

Az elmúlt 24 évben az augusztus 20-ára eső héten Rádióklubunk mindig kitelepül a mágori dombra, klubsátrat és antennákat telepítünk és egy hétig rádiózunk. Ezen az augusztusi egy héten kinn tartózkodásunk alatt sok múzeum látogató hozzánk is felsétál és érdeklődve kérdezi mit csinálunk. Volt aki az antennáinkra tekintve azt hitte ezek valami hatalmas kincskereső berendezések.

De kik is vagyunk mi és mit csinálunk itt?

Rádiózás alatt a rádióamatőr tevékenységet értjük ami igen széleskörű rádió-elektronikai, technikai sport . Klasszikusan képzeljük el, hogy egy éjjelen a kisváros sötét utcáján csak  egy ház kis ablakából szűrődik ki némi fény ahol fejhallgatóval a fején egy rádióamatőr épp a föld távoli kontinenséről érkező halk Morse jeleket írja naplójának soraiba. Házilag épített rádiójának nagy bakelit gombjait finoman tekerve ráhangolja készülékét a háztető fölött jó magasan kifeszített  több méter hosszú huzalantennájára miközben hallja az éterből érkező érdekesebbnél érdekesebb jeleket. Egyébként érdekes, hogy Vésztőn már az 1920-as években is voltak rádióamatőrök csak akkoriban  még nem volt szervezett keretek közé fogva ez a tevékenység, ez volt az igazi hőskora a rádiózásnak. Felgyorsult és technikával elárasztott világunkban ezt sokan már fel sem tudják fogni, hogy mi értelme van a rádióamatőr tevékenységnek mikor okos telefonnal és internettel bármikor bárhova lehet beszélgetni 40méteres antennák nélkül is. A mi tevékenységünk egy összetett de nagyon érdekes technikai sport amit egyszerűen hobbiként is lehet folytatni. Visszatérve a kezdetekhez,  az 50-es években mint Honvédelmi távírász utánpótlás a Honvédelmi szövetség irányítása alatt Vésztőn is megalakult a Rádióklub . Klubunk  a HA8KWO hívójellel 2014-ben jubilált alapításának a 60-adik évfordulójával. Erre a különleges alkalomra egy jubileumi hívójelet is kérelmeztünk az NMHH-tól a HA60KWO -t, mellyel 2014. évben munkálkodtunk az éterben. Létre is jött sok száz összeköttetés világszerte melyekről vétel igazoló úgynevezett QSL lapot is küldtünk egymásnak. Ezek láthatóak a képeken.

A fenti képen a Rádióklubunk 60 éves évfordulójának QSL lapja látható


Ezt a QSL lapot Szerbiából kaptuk YT1XC hívójelű  Milántól

A rendszerváltás után az M. H. Sz. megszűnésével szervezett irányítás és támogatás híján az ország legtöbb rádióklubja megszűnt. A mi klubunk többszörösen is szerencsésnek mondható eleve, hogy megmaradt. Ez köszönhető főképpen a klubtagok lelkes úgymond vérbeli rádióamatőr beállítottságának de legalább ennyire annak, hogy a városunk vezetősége biztosított  helyiséget, áramellátást tevékenységünkhöz és emellett működésünkhöz anyagi támogatásban is részesítenek bennünket.

A mágori egyhetes kitelepülésünk  szinte mérföldkő lett a működésünkben, ilyenkor a kellemes kikapcsolódás mellett közösen meg tudjuk beszélni az éves eseményeket valamint  tervezni a következő évre céljainkat programjainkat és a jó kis bográcsozás közepette akár klubgyűlést, vezetőség választást is tarthatunk mikor aktuális.

Mivel e terület a Körös-Maros Nemzeti Park területére esik így aktívan részt tudunk venni a néhány éve kezdeményezett Világ természeti értékeinek megőrzésére felhívó Rádióamatőr mozgalomban a World Flora Fauna röviden WFF aktivitásban, mely napjainkban kiemelkedően népszerű.

Mivel rendkívül érdekes és kellemes kikapcsolódást nyújt a Vésztő- Mágor Történelmi Emlékhely, így csak javasolni tudom, hogy a kedves olvasó is látogasson el ide!

Most, hogy pár sorban bepillantást nyert a kedves olvasó a mi különleges Rádióamatőr műfajunkba had köszönjek el rádiós kódokkal!

Tnx fer nice QSO gb vy 73 DX !  de  HA8KWO   sk

Írta: Turbucz Gábor  HA8LKM